Fiziotop Logo

Blog

Articulatia genunchiului

Tratament de specialitate

Articulația genunchiului este expusă riscurilor de apariție a mai multor tipuri de afecțiuni. Cele mai multe dintre acestea au în comun durerea, un simptom frecvent, care poate surveni în urma unei activități fizice solicitante, a unei accidentări sau a unei leziuni degenerative. Genunchiul este și articulația cu cel mai mare volum al cavității sinoviale, fiind frecvent ținta unor procese patologic. Cele mai comune afectiuni care determina dureri de genunchi:

         Artroza genunchiului: Este cea mai frecventa afectiune ce provoaca dureri de genunchi si acopera un grup de conditii medicale, clasificate in functie de simptome si localizare:

  • Osteoartrita provoaca uzura cartilajelor genunchiului, ceea ce duce la deteriorarea oaselor din zona;
  • Poliartrita reumatoida se instaleaza dupa ce sistemul imunitar a atacat o membrana din interiorul articulatiei, cauzand dureri, inflamatie si deteriorarea tesuturilor genunchiului;
  • Guta apare atunci cand acidul uric se acumuleaza la nivelul genunchiului, cauzand durere ascutita si intensa;
  • Pseudeoguta afecteaza genunchii dupa ce apar cristale de pirofosfat de calciu la nivelul articulatiei;
  • Leziunea de menisc: cel mai frecvent este afectat meniscul intern;
  • Artroza post-traumatica se poate declansa la mai multi ani dupa un traumatism la genunchi, de genul unei fracturi de os sau deteriorarea unui ligament;

Leziunile de menisc: Sunt cauze comune ce declanseaza dureri de genunchi. Meniscul se gaseste in interiorul genunchiului si are rolul de amortizor in cazul diverselor socuri care pot aparea in timpul locomotiei. In timp, mai ales in cazul sportivilor de performanta, meniscul tinde sa se deterioreze si, ulterior, sa se rupa. Ruptura de menisc provoaca dureri intense, de durata, care apar si in perioada de recuperare, dupa eventuala interventie chirurgicala.

Tendinita: Apare atunci cand tendoanele se inflameaza, cauzand astfel dureri puternice la nivelul genunchiului.

Intinderea de ligamente la genunchi: Pot provoca de asemenea dureri. Aceste ligamente se pot supraintinde sau se pot rupe – de cele mai multe ori in timpul activitatilor sportive intense. In functie de tipul de ligament, ruperea sau intinderea lui poate determina diferite dureri de genunchi, dar si instabilitate.

Dislocarea de rotula (luxatia de rotula): Poate provoca dureri severe de genunchi. Acest lucru se intampla atunci cand osul triunghiular – cel care acopera partea din fata a genunchiului – aluneca spre exteriorul genunchiului. Dislocarea este vizibila, iar conditia este foarte dureroasa – de cele mai multe ori necesita interventie medicala de urgenta.

Sindromul dureros patelofemural (genunchiul alergatorului): Numit si genunchiul alergatorului, este o cauza frecventa de dureri la genunchi. Aceasta poate fi cauzata de suprasolicitarea fizica, slabirea sau incordarea tesuturilor din jurul genunchiului sau alinierea defectuoasa a rotulei.

Pentru o recuperare completă și eficientă este nevoie de restabilirea forței și mobilității în zona afectată. Exista o varietate de tehnici și exerciții care pot ajuta la reducerea durerii, la creșterea flexibilității, la îmbunătățirea forței și a coordonării. Acestea pot include fizioterapie (terapie cu ultrasunete, terapia TECAR, terapia cu laser, crioterapia, electroterapia) și kinetoterapie.

 

Fă o programare

Tratament la tine acasă