Glezna reprezinta un complex articular ce permite orientarea piciorului in toate directiile spatiului, absortia socurilor si transmiterea greutatii spre suportul de sprijin in statica si locomotie.
Entorsa survine atunci când un ligament este forţat să se întindă dincolo de limitele sale normale. O entorsă severă poate duce la ruperea efectivă a fibrelor elastice care compun ligamentele. Entorsa de gleznă apare atunci când laba piciorului se răsuceşte dincolo de limitele motrice normale, atunci când pășim greșit pe o suprafaţă neregulată. Desi frecvente, entorsele gleznei nu sunt intotdeauna leziuni minore. Aproximativ 25% din cei care fac o entorsa de glezna vor prezenta pe termen lung durere in articulatie si o oarecare sensibilitate.
Semnele și simptomele unei entorse a gleznei variază în funcție de severitatea leziunii. Durerea şi umflarea sunt principalele simptome, iar intensitatea durerii depinde de gradul de întindere sau rupere a ligamentului.
Glezna devine instabilă atunci când ligamentul a fost rupt în totalitate sau s-a produs o luxaţie completă a articulaţiei gleznei, care presupune lezarea în totalitate a mai multor ligamente.
Principalele simptome ale entorsei de gleznă sunt:
- durere intensă, mai ales atunci se încearcă suportul greutății pe glezna afectată;
- umflarea gleznei;
- învinețirea;
- durere la apăsare și restrângerea mișcării articulației;
- senzație de trosnire sau sunet în momentul rănirii.
Leziunile ligamentelor variaza de la simple intinderi pana la rupturi partiale sau complete. Ca un prim pas, se va face o stadializare a leziunii de catre medicul specialist:
- gradul Ireprezinta intinderea a ligamentelor, prezentand o usoara sensibilitate, edem (umflare a gleznei) si rigiditate. Apare durere la mers.
- gradul IIreprezinta o leziune partiala a ligamentelor cu durere, edem si echimoza (invinetire) moderate. Zonele lezate sunt sensibile la palpare si exista durere in timpul mersului.
- gradul IIIreprezinta ruperea completa a ligamentului afectat insotita de edem si echimoza severe. De cele mai multe ori mersul este imposibil, existand o durere puternica, desi durerea initiala poate sa scada imediat in intensitate.
Tratamentul se bazează pe kinetoterapie (tonifiere musculară, ligamentară şi reeducarea sensibilităţii proprioceptive) ajutată de electroterapie (curenti electrici, ultrasunet, laser), crioterapie, drenaj limfatic.