Fiziotop Logo

Blog

Poziția corectă la birou

Tratament de specialitate

Care este pozitia corecta a spatelui la birou?

In primul rand, spatele trebuie sa fie drept, dar nu rigid si nici incordat, iar sezutul sa fie lipit de spatarul scaunului. Genunchii trebuie tinuti inaintea trunchiului, indoiti la 90 de grade, cu talpile in totalitate asezate pe podea. Multi oameni gresesc si isi duc genunchii inapoi, ceea ce automat inclina si spatele. Gatul trebuie sa fie aliniat cu coloana, fara a fi aplecat in fata, iar privirea este necesar sa cada perpendicular pe monitor. Este important ca umerii sa nu fie incordati sau ridicati, iar antebratele sa stea comode si drepte atunci cand se tasteaza la computer.

Sfaturi pentru copii și adulți la birou și la masa de scris

Este recomandat ca la fiecare 45-50 de minute să vă ridicați și să faceți câteva mișcări de întindere cu brațele sau pur si simplu o tură de mers prin cameră. Astfel, muschii se detensioneaza si spatele se relaxeaza. Incercati pe cat posibil sa nu stati picior peste picior, deoarece va ingreunati circulatia si va obositi suplimentar coloana.

Reamenajati-va biroul!

Scaunul de la birou este indicat sa fie ajustabil, astfel sa se poata regla in pozitia benefica pentru coloana vertebrala, conform sfaturilor mentionate anterior. Biroul trebuie sa fie la inaltimea potrivita astfel ca mainile sa stea in pozitie relaxata. Monitorul computerului trebuie sa fie in fata ochilor pentru a nu fi nevoie sa se indoaie gatul si nici sa se aplece inainte.

Tineti cont de sursele de lumina

Pozitia pe care o mentineti in timpul orelor de program la birou trebuie sa fie ajustata si in functie de alti factori, ca de exemplu distanta fata de monitorul computerului sau inclinatia acestuia in raport cu ochii. Specialistii in domeniu sustin ca trebuie sa va feriti ochii de lumina prea intensa si sa mentineti o distanta de cel putin o jumatate de metru intre ochi si monitor, avand grija ca inclinatia sa fie de aproximativ 10 – 20 de grade.

Afectiuni care pot sa apara din cauza posturii incorecte

In afara de disconfort, dureri de spate sau in zona gatului, o pozitie incorecta a corpului poate sa favorizeze si aparitia unor afectiuni ale sistemului cardiovascular, al celui osos si al celui muscular. Avand in vedere faptul ca pozitia pe care o avem atunci cand stam pe scaun este una nenaturala, atunci cand o mentinem pentru mai multe ore consecutive riscam sa ajungem la probleme severe de sanatate. In unele situatii poate fi vorba despre spondiloza, despre discopatie sau despre hernii. De asemenea, persoanele care au un stil de viata sedentar si care stau multe ore la birou, in pozitii incorecte, risca sa aiba un metabolism mai lent si o digestie nesanatoasa, ceea ce poate duce la cresterea in greutate.

O alta problema de sanatate care poate sa apara din cauza pozitiei incorecte o reprezinta sindromul de tunel carpian. Acest sindrom afecteaza nervul median al mainii si este insotit de simptome precum durerea, furnicaturile sau amorteala. Se poate ajunge si la afectiuni ale sistemului circulator, din cauza pomparii deficitare a sangelui de la nivelul membrelor inferioare inspre inima. Astfel, la nivelul picioarelor pot sa apara cheaguri de sange si sa se declanseze tromboza venoasa.

Fă o programare

Tratament la tine acasă