Fiziotop Logo

Blog

Probleme în zona cervicală

Tratament de specialitate

Probleme în zona cervicală

Coloana vertebrală este impartita in cinci regiuni anatomice: cervicala, toracala, lombara, zona sacrala si coccigiana. Regiunea cervicala este formata din sapte vertebre, fiind prima regiune a coloanei vertebrale. Aceste vertebre, împreună cu discurile intervertebrale și structurile înconjurătoare, asigură suportul și mișcarea capului și a gâtului.

Durerile care se localizeaza la acest nivel se numesc dureri cervicale si pot aparea ca urmare a numerosi factori, foarte putini dintre ei fiind de natura patologica. Deseori, poate fi vorba de o simpla tensionare si incordare prelungita a muschilor cervicali, care strabat aceasta zona, ca urmare a faptului ca ati dormit intr-o pozitie incomoda, ati stat prea mult timp la calculator, intr-o pozitie incomoda, sau ati depus un efort semnificativ

Problemele la coloana vertebrală cervicală pot apărea din cauza mai multor factori. Iată câteva dintre cele mai comune cauze:

 • Stresul excesiv asupra gâtului și a coloanei cervicale;
 • Leziuni traumatice, cum ar fi accidentele de mașină sau căderile severe;
 • Îmbătrânirea și uzura naturală a discurilor intervertebrale;
 • Hernia de disc cervicală, care poate apărea atunci când partea interioară a discului iese prin stratul exterior;
 • Stenoza spinală cervicală, care implică îngustarea canalului spinal;
 • Artrita cervicală, caracterizată prin inflamație și deteriorarea articulațiilor cervicale;
 • Poziția incorectă a gâtului sau postura inadecvată;
 • Alte afecțiuni medicale, cum ar fi tumorile sau infecțiile.

Cum gestionezi și tratezi problemele cu coloana cervicală?

 1. Kinetoterapie: Exercițiile de întindere și de fortificare a mușchilor gâtului și spatelui pot contribui la ameliorarea simptomelor. Exercițiile de stabilizare, precum exercițiile cu mingea de fitness sau exercițiile Pilates, pot ajuta la îmbunătățirea forței și flexibilității coloanei cervicale.
 2. Fizioterapie: Sesiunile de fizioterapie pot implica tehnici de masaj, terapie manuală procedure de fizioterapie (tecar, laser, electroterapie, ultrasunete etc) pentru a reduce durerea și a îmbunătăți mobilitatea. Un medic sau kinetoterapeut poate dezvolta un plan personalizat de tratament pentru problemele cu coloana cervicală.
 3. Masajul coloanei cervicale si al zonei umerilor ajuta la: relaxarea muschilor gatului si la ameliorarea tensiunii; imbunatatirea semnificativa a activitatii sistemului nervos si circulator; accelerarea fluxului de limfa, ceea ce reduce riscul de boala;
 4. Medicamente: Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot fi prescrise pentru reducerea inflamației și a durerii. În cazuri mai grave, medicamentele relaxante musculare sau injecțiile cu corticosteroizi pot fi luate în considerare.

Sfaturi pentru prevenție și stil de viață sănătos

 • Menținerea unei posturi corecte atât la locul de muncă, cât și în timpul utilizării dispozitivelor electronice.
 • Evitarea ridicării obiectelor grele și folosirea tehnicilor corecte de ridicare.
 • Efectuarea pauzelor regulate și a exercițiilor de întindere în timpul activităților repetitive.
 • Menținerea unei greutăți sănătoase pentru a reduce presiunea exercitată asupra coloanei cervicale.
 • Participarea la activități fizice regulate și la programe de exerciții pentru întărirea mușchilor și menținerea flexibilității.

 

 

Fă o programare

Tratament la tine acasă